Un spion francez susține că CIA și FBI au ascuns faptul că Iranul ar fi fost în spatele atacului cu bombă din 21 decembrie 1988, în care avionul Pan Am 103 s-a prăbușit în orașul Lockerbie din sudul Scoției, iar 270 de persoane au decedat, relatează Daily Mail.
Cotidianul New York Times și Robert Worth, expertul în probleme legate de Orientul Mijlociu, susțin într-un articol recent că un fost agent CIA le-a confirmat că Iranul are legătură cu atentatul terorist din decembrie 1988.
Într-un interviu acordat New York Times, Girard de Villiers, un fost spion francez de 83 de ani, în prezent scriitor cu peste 100 de milioane de cărți vândute, susține că Iranul este principalul vinovat, și nu Libia, așa cum s-a crezut atâta timp. Potrivit acestuia, motivul atacului terorist a fost dorința de răzbunare a iranienilor pentru atacul cu rachete americane USS Vincennes, în care un avion de pasageri iranian a fost doborât în Golful Persic, în iulie 1988. În urma incidentului au murit 290 de pasageri și membrii echipajului.
„Este un subiect foarte controversat în cadrul CIA și FBI, atât pentru că dovezile împotriva Iranului sunt secrete, neputând fi utilizate în tribunal, dar și pentru că foarte mulți agenți sunt de părere că Iranul ar fi dirijat atacul”, precizează Robert Worth pentru sursa citată.
După o investigație de trei ani, poliția scoțiană și FBI-ul au emis mandate de arestare pentru Abdelbaset al-Megrahi și Lamin Khalifah Fhimah, care au putut fi judecați abia după opt ani, după ce liderul libian Muammar Gaddafi și-a dat acordul. Dintre cei doi libieni doar Abdelbaset al-Megrahi a fost găsit vinovat pentru atacul cu bombă. Cu toate acestea, în august 2009, Guvernul scoțian l-a eliberat deoarece a fost dignosticat cu cancer de prostată. A murit în luna mai 2012, fiind singura persoană pe care autoritățile au găsit-o responsabilă pentru acest atac.
Până în 2003, Libia nu a recunoscut niciodată în mod oficial că ar fi fost responsabilă de bomba de la Lockerbie, dar pe 16 august 2003 a trimis o scrisoare oficială președintelui Consiliului Național de Securitate, în care își recunoștea implicarea în prăbușirea zborului Pan Am 103, fără însă să prezinte semne de remușcare, susține Daily Mail. (Maria Neagu)